De dagen worden korter en de temperaturen blijven dalen, maar iets wat niet daalt: ons verlangen naar lekker eten, gezelligheid en liefde. Niks helpt daar beter bij dan het voorschotelen van een heerlijke maaltijd gedurende deze koude maanden. In deze blog deel ik mijn favoriete gerechten die perfect passen bij de winter, gemaakt met de lekkerste seizoensgebonden ingrediënten.
Daarom extra voor jou: 3 Winterse gerechten om warm van te worden
1. Stamppot: klassieker dan dit kan het niet: eenvoudig, voedzaam en warm. Het combineren van aardappelen met wintergroenten zorgt voor een heerlijke maaltijd die ideaal is om je aan op te warmen na een koude dag. Vaak wordt het geserveerd met rookworst of een stukje vlees, maar er zijn verschillende soorten stamppot. Ik heb de drie populairste even op een rijtje voor je gezet:
Hutspot - Bestaande uit aardappelen, wortelen en uien. Waaom geliefd? Hutspot is een van de oudste stamppotten en heeft door de wortel en uit een zoete smaak. Vaak wordt het geserveerd met draadjesvlees, wat zorgt voor een lekkere hartige toevoeging.
Boerenkoolstamppot - Bestaande uit boerenkool, aardappelen, rookworst en spekjes. Waarom geliefd? Boerenkool is een typische wintergroente die rijk is aan voedingsstoffen en een stevige, licht bittere smaak heeft. Gecombineerd met zoute spekjes en aardappelpuree is het onmisbaar tijdens de koude dagen.
Zuurkoolstamppot - Bestaande uit aardappelen, zuurkool, spek en rookworst. Waarom geliefd? De fris-zure smaak van zuurkool geeft een bijzondere twist aan de stamppot. Dit gerecht vult goed en is heerlijk verwarmend.
2. Snert: Snert ofwel erwtensoep is een traditioneel Nederlands gerecht dat wordt gemaakt van spliterwten, groenten en vlees. Het is een dikke, hartige soep die vooral in de winter wordt gegeten. Het gerecht staat symbool voor gezelligheid en volle buikjes. Daarnaast wordt het gerecht geassocieerd met familiebijeenkomsten, winterse schaatstochten en lange wandelingen in de kou. Het is gemakkelijk te bereiden en wordt vaak in grote hoeveelheden gemaakt, zodat de hele familie ervan kan genieten. PS: als je snert voor een tweede keer opwarmt, smaakt het vaak nóg beter (het is maar een tip).
3. Winterse stoofpotten: luxe en troost in één gerecht: Stoofpot is een gerecht waarbij vlees, groenten en specerijen langzaam worden gegaard in een vloeistof, zoals bouillon, wijn of bier. Dit resulteert in een rijke, smaakvolle maaltijd waarin ingrediënten perfect met elkaar zijn versmolten. Stoofpotten zijn ideaal voor de wintermaanden vanwege hun warmte, diepe smaken en voedzaamheid. Verschillende soorten stoofpotten, zijn: Hachee, Wildstoof, Boeuf Bourguignon en Bierstoofpot.
Welke van deze gerechten ga jij als eerste proberen deze winter? Ik denk dat ik voor nu even begin met Snert, de rest komt later wel...